szombat, 06 April 2013 21:18

  Miért kell tiltani az e-liquidet?

  Írta:
  Értékelés:
  (0 szavazat)

  Mindenki tudja, hogy a Kínaiak lemásolnak mindent, gyártanak mindent, és nagyon sok selejtet is piacra dobnak, amit a világ egy része örömmel fogad, mert nincs pénzük megvenni az Adidas márkájú ruhát, cipőt, csak az Adiads márkájút.
  Ezek a kínaiak, nem is olyan régen kitaláltak valamit, ami mára már elfogadható minőségre fejlődött. Lehet van több termék is, de most az elektromos cigarettáról fogunk kicsit beszélni, hogy tisztán lássuk mi folyik ebben az országban pontosan, és hogy eloszlassunk pár tévhitet, ami a barátaimnál, ismerősöknél esetleg a lakosságnál folyamatos kérdés. (a kínai talicskáról, majd máskor, mert az is megér egy misét)

  Tehát itt van ez a szerkezet, ami égés nélkül, párát juttat az ember szájába, azt letüdőzve a tüdőbe jut, amit a végén kifújunk, pontosan ugyanúgy, mintha cigire gyújtanánk. Azaz majdnem pontosan ugyanúgy, mert a gőzt kicsit másképp kell letüdőzni. Éppen ezért aki ecigire vált az első slukkoktól köhögni fog, egészen addig, amíg meg nem tanulja, hogyan kell ezt letüdőzni. A legnagyobb különbség itt, hogy nincs káros anyag, sem a levegőben, sem benned.

  dekang e-juiceTovábbi előnye, hogy használhatod mindenhol, de ez azért nem illik. Különböző ízeket szívhatsz,pl.: mentol, kókusz, eper, marcipán, erdei gyümölcs, kávé,  dohány, de még grill csirke ízesítésű is van.
  Viszont, és most jön a csavar, sajnos a nikotinról le kell mondanod, mert szeretett kormányunk nem engedi ezeknek a forgalmazását, különböző okokra hivatkozva, amit most nem írnék le, mert helyettem már kb. 150 oldal leírta. Én csak annyit tennék hozzá, hogy, ha ez veszélyes, akkor sem hipót (nátrium-hipoklorit (NaOCl)), sem vízkőoldót nem kéne forgalmazni a boltokban, mert azt is megihatja bárki.
  Ami már kicsit érdekesebb, hogyha ez a „szokás” egészségesebb (bizonyítottan), mint a hagyományos cigaretta, akkor miért is nem engedik? Miért van tiltva? Mert rá lehet szokni?

  Igen, valószínűleg. Soha nem próbáltam letenni az elektromos cigit, és nem azért váltottam erre, hogy a cigit letegyem, hanem azért, mert elegem volt abból, hogy folyamatosan rám szóltak az ismerőseim, hogy mennyit dohányzom. Gondoltam, akkor kapjátok be, szívok ecigit, olcsóbb is, és egészségesebb is.
  Azóta ez lóg a számba, és olyan jó érzés, amit a sima cigivel soha nem kaptam meg. Tudom, hogy mások nem fuldokolnak, ha gőzölgök, hanem inkább szaglásszák, a kifújt gőzt, hogy vajon, milyen ízesítéssel tolom az arcomba :).

  Nem károsítom őket a passzív dohányzással sem. A meggyőződésem szerint, nem azért tiltják, mert nem lehet normálisan adagolni, hanem azért mert óriási pénz hiányzik, vagy hiányozna az államkasszából.
  Mert ha fontos lenne az egészsége a dohányzó embereknek, vagy akár a leszoktatás, akkor bizony támogatná a kormány a használatát, nem pedig akadályozná. Persze erre is lehet mondani mindent, ki melyik oldalon áll, de ha kicsit pártatlanul nézzük, külső szemlélődőként, akkor bizony felfedezhetünk apró dolgokat, amiről tudhatjuk, ez bizony hazugság, de legalábbis nem az igazság :).

  Amit talán a legtöbbször hallani, hogy nem lehet az adagolását ellenőrizni. Szerintem lehet, hiszen látom mennyit szívtam el, és mennyit töltök utána. De nézzük úgy, hogy valóban egy átlaghasználó nem fog számolgatni (de amúgy fog), és nem tudja mennyi nikotint vitt be a szervezetébe, csak szívja, és szívja, mert ízlik neki, és megkapja az élményt, amit az analóg cigi okozott.
  És a tapasznak és a rágónak mi szab határt, hogy ne ragasszak fel többet, és ne több rágót rágjak, mint ami elő van írva? Hozzáteszem, soha nem próbáltam, és nem is fogom, mert nincs szükségem rá, mert egyszerűen le tudnám rakni az ecigit is ha szeretném, mert nekem nem a nikotin hiányzik, hanem a mozdulatsor, és a megszokás.

  Tehát ez is egy hazugság, amivel a sok ostoba, a buta embereket kábítja. Sok minden folyik a médiából, és az emberek amiket hallanak a TV-ből, azok alapján el is hiszem, hogy ha valaki meglátja mit szívok, az első kérdései között van, hogy nem robban fel a szádba?
  Erre én azt szoktam kérdezni, hogy az akkus elemlámpád, vagy az akkus fűrészed fel szokott robbanni? És lehet, hogy igen! Lehet, hogy egy otthon készített elemlámpa felrobbant már valaha, valamikor, csak hát az nem kap nyilvánosságot, mert nem ekkora pénz forog kockán.
  Hozzátenném, hogy amelyik felrobbant, az otthon készített ecigi volt, nem üzletben kapható termék.

  Ha kicsit is elgondolkodunk, akkor hamar eljutunk arra a pontra, hogy itt bizony bevétel kiesés van a háttérben, vagy előre tekintve kicsit, bevétel kiesés forog kockán, és furcsa a gondolat, de mindenki megnyugodhat nem az emberek egészsége a lényeg. Azt nagy ívben leszarja mindenki ebben az országban. Hiszen, ha fontosnak tartanák az egészséget, akkor az analóg cigire nem képeket raknának, és nem mindenféle hülyeséget írnának rá, hanem egyszerűen betiltanák, hiszen Magyarországon ultra sok ember halálozik el az analóg cigi okozta betegségekben.
  Tehát itt nem más állhat a háttérben, csak a pénz.

  Éppen ezért számoljunk kicsit. Már most szólok, hogy a számítás nem pontos, és a mai napra érvényes, de a nagyságrendeket jól mutatja, és hasznunkra lehet, ha belegondolunk.
  A jövedéki adó jelenleg a cigire 12.500.- Ft/1000 szál. Az eladás utáni adó, ami 31%, de minimum 24 920.-/1000 szál. Mondhatjuk azt, hogy a ciginek a 75-80 százaléka a jövedéki adó, és az áfa.
  Ez nálam azt jelenti, hogy 850.- Ft-os cigiből 680.- Ft az adó.

  Tehát, az összeg: 680.- Ft/doboz
  Mennyiért is vesszük a cigit? :))))) Érdekes ugye?

  Az átlagfogyasztást csak hasra ütésre adhatom meg, mert van ismerősöm, aki nem szív el egy doboz cigit, és van, aki majdnem 3 dobozzal elpuffant 1 nap alatt.
  Legyen egy általam „kitalált” napi 1 doboz, azaz 19 szál cigi (ekkor 40 percenként gyújt rá a dohányos), és ha nem is szívja el mind, akkor is vennie kell másnap egy dobozzal.
  A havi fogyasztás 30 doboz, és ez akkor is igaz szerintem, ha nem egészen 1 doboz cigit szív el valaki naponta, mert ha fiatal, akkor hétvégén buli, összejövetel, barátokkal való találkozás (megkínálás), illetve a fentebb említett ok miatt, akkor is meg kell vennie, ha nem egész dobozzal füstöl el.
  A havi jövedéki adó: 20.400.- Ft
  Csak az érdekesség miatt írjuk ide mennyi az éves átlag, de ez már tényleg nem pontos, na nem azért mert nem tudok két értéket összeszorozni, hanem mert lesz áremelés például.
  Az éves jövedéki adó: 244.800.- Ft

  Szép összeg, de gondolhatjuk ez sem annyira sok, hogy emiatt ne gyújtsak rá, mert az emberek nem ilyenek. Viszont az elektromos cigaretta használók, a havi jövedéki adót nem fizetik be, mert nem vesznek jobb esetben analóg cigit. És akkor most már kezdjük érteni, miért van ez a hatalmas üldöztetés? A fejenként 20.400.- Ft-ért?
  Sajnos igen, mert ha a barátunk is gőzöl, akkor már a duplája. Nem rendelkezem pontos adatokkal, hányan használnak elektromos cigarettának nevezett kütyüt, de máris láthatjuk, hogy nem az egészség megóvása, és az ecigi  veszélyessége a legnagyobb gond a kormány szemében, hanem az, hogy a bevétel kiesés nagy, és ez még igencsak megnőhet.
  Ezért kell a „tiltott anyagra” (nikotin) hivatkozással, ellehetetleníteni az ecigi használókat, és talán vissza lehet szoktatni őket az analóg cigire, hiszen, akkor visszatér a bevétel is.

  Hányan lehetnek akik gőzölnek, és nem füstölnek?
  Vegyünk egy kicsi számot a lakosságból pl.: 20.000 embert. (a lakosság 0,002%-a)
  Lehet kevés, lehet sok, nem tudom, de a 20.000, nekem tetszik. Ha másért nem, hát azért, mert az a legnagyobb címletű papírpénzünk.
  Tételezzük fel, hogy mindenki csak ecigit szív. Itt már kibukik, miről is van szó, mert a jövedéki adó kiesés:
  408.000.000.- Ft/hónap

  Ha túlzunk is (mert biztos számokat nem tudunk), akkor is rengeteg kiesés, és már csak azért sem pontos a számításunk, mert én is ismerek olyan ecigihasználót, aki napi 4-5 szál sima cigit is elfüstöl.
  Ami még szomorúbb a kormánynak, hogy a gőzölgők száma napról-napra nő. Azt azért merem állítani, hogy nagyon finoman szólva is napi 100 készletet eladnak a kereskedők, amiből, ha nem mindenki új belépő, és csak a felét nézzük, akkor is 1 hónap elteltével +20.400.- forinttal károsítják meg a magyar államot. Ha mind az 50 új belépő nem venne többet sima analóg cigit, akkor 1.020.000 forintról beszélünk 1 napi belépőket vizsgálva, 1 hónapos kitartással.
  Tehát ezt a bevételkiesést meg kell akadályozni, mert sok pénzt hoz a konyhára, és senkit nem érdekel, hogy mennyien halnak meg, mert LEGÁLISAN kapható a boltokba, jelenleg ott is, ahol kenyeret veszünk!
  Hangsúlyozom, ez csak az én agyszüleményem, ami biztos, hogy pontatlan, és nem is a pontos számítások miatt jött létre, hanem, hogy a hazugság mögött, mi lehet a valódi ok, amiért betiltásra kerültek a nikotin tartalmú e-liquidek, és mindenki nyugodjon meg, nem az emberek egészsége van a középpontban.

  Zárásként
  Ha most szeretnél ecigire váltani, akkor felejtsd el a cigire hasonlító darabokat. Ha olyat használsz, nem fogod letenni az analóg cigit soha! Az akkumulátor legyen normális méretű. Kezdésnek 650 mAh alá nem adnám, mert ezzel már lehet 1 napot gőzölni.
  Ne az ára legyen a befolyásoló tényező addig, amíg havonta 26.350.- Ft-ot sima cigire költesz. Gondold úgy, hogy most megvetted az egész havi adagodat a sima cigiből, hiszen azt úgyis elköltöd havonta! Persze, kell még folyadékot venned, amit bele kell tölteni, és amíg meg nem találod azt az ízt, ami neked valóban ízlik, addig ki fogsz próbálni sokat, ami szintén pénzbe kerül, de meg van az a szabadságod, hogy ízek közül válogathatsz, legyen az dohány íz, gyümölcs, vagy fantázia.

  És az utolsó fontos, illetve számomra érthetetlen dolog: Miért foglalkozik mindenki azzal, aki dohányzik, hogy ebbe milyen káros anyagok vannak? Amikor elkezdtél dohányozni, elolvastad mit tartalmaz? Olvastál arról, hogy azon kívül, ami rá van írva, mit szívsz még be? Ugye, hogy nem! Ha ezt tetted volna, akkor soha rá sem gyújtottál volna.

  Megjelent: 833 alkalommal Utoljára frissítve: hétfő, 13 June 2016 18:01
  Tovább a kategóriában: Motoros, játszotta a Janit :))) »
  A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
  © 2019 netisten.hu