Neti

  Neti

  Ez a fa immár 7 éve van velem. A tálbaültetés után kicsit beszorult, így az ágrendszere nem nagyon fejlődött. 2013-ban kezdtem a törzsét kialakítani, amit az utána követő években, finomítottam, illetve tovább martam, amit el tudtam képzelni fejben, mert rajzolni sajnos még mindig nem tudok :).

  2018 december utolsó napjaiban drótoztam, metszettem, és az alakítottam. A munka végeztével így néz ki.

  Ha tartja azt a fejlődési ütemet, amit 2018-ban "művelt", akkor jövöre nem lesz csúnya, és 2 év múlva már-már szépnek mondhatjuk maíjd. Mint minden munka egy galagonyával, a tüskék eltávolításával kezdődik, mert szeretnénk nagyon kevés tüskét beszerezni az ujjainkba. A teljes eltávolítás lehetetlen (nekem még soha nem sikerült), így nem az a kérdés náűlam, hogy meg fog -e szúrni, hanem hogy mennyire, és hányszor :)

  Az első tartalmat erről a fáról ITT TALÁLOD, mert most már kategorizálva teszem fel az oldalra a fákat, mert ömlesztve nem egy élvezetes dolog olvasgatni.

  2016 októberében mikor teleltetés előtt metszettem, és leszedtem róla a drótot, akkor láttam, hogy nagyon sok ág elhalt rajta, ami egy kicsi sérülést is szenvedett. Így akkor elterveztem, hogy mivel annyira nő, és olyan erős hajtásai vannak, hogy őt sem fogom nyáron drótban nevelni, és sokkal hamarabb kell metszeni, hogy ne vastagodjon el az új hajtás. Idén (2017-ben) az elsők között hajtott ki. Március végére, már szinte teljesen lombba volt. Április vége felé a kitörő, megugró ágakat visszametszettem, és vártam, hogy újra kihajtson. Most májusban mikor az új hajtásokon is volt 5-6 levélpár akkor láttam elérkezettnek az időt, hogy megkapja a levélmetszést, és az igazi metszést.
  Az elgondolásom jó volt, hogy vissza kell fogni a srácot, mert most csak 3 ágam volt, amibe a drót belenőtt, és voltak olyan ágak, ahol nem csak az első levélpár, hanem 3-4 levélpár is a nagyon kicsi ízközökbe tartozott. A videón látszik, és magyaráztam is, hogy hogy "csalom" el a dolgot, mert egy szabályt betartok a rengeteg közül, hogy egy pontból csak kétfelé ágazunk el. Nincs 3 vagy 4 elágazás, hanem kettő.
  Mivel a levelei párosan állnak, ezért az első levélpár után metszeni kell, hogy a levél hónaljból kihajtó új hajtás miatt csak 2 elágazás legyen. Viszont, ahol sűrűn voltak a további ízközök, és kellett az ág hosszúsága, ott meghagytam mind, és majd az egyik levél hónaljból fejlődő hajtást fogom eltávolítani, így meg van az 1 pontból, kétfelé ágazunk.
  Persze ha éles a szemed, akkor látható, hogy van a fában hiba (éppen a fenti szabály miatt) :)))

  Nagyon szépen besűrűsödött. Eddig is nagyon tetszett ez a fa, de látva a tavalyi fejlődéséhez képest a változást, és hogy jól érzi magát, nagyon nagy kedvvel álltam neki a munkának. Nem csalódtam. Szerintem ezt a fát. Nagyon gyorsan fel lehet építeni, és ha ilyen erőben van, és így fejlődik tovább, akkor őt is megfogják látogatni a vadak július közepén, hogy legyen rajta még egy lombmetszés. :)))
  Ezzel azt érhetem el, hogy továbbra sem fog nagyon megvastagodni az ág, és egy idény alatt az új hajtásokból (ami most kettő) lesz 8 darab. Ha ezt sikerül finomra, és sűrűre nevelni, akkor brutálisan fog kinézni októberben, mikor ledrótozom a téli álom előtt. Lehet addig szerzek neki egy tálat, mert megérdemli. A hajtásokról csináltam képeket, és a munkáról egy videót, amiben magyarázom a metszést, mert ezt a fajta metszést alkalmazhatjuk pl.: Somnál, Mezei juharnál. Előre is bocsi, hogy ennyit mozgott a kamera, erre majd valamit kitalálok, ha maradok a magyarázós videóknál, hogy én hogyan csinálom.

  A képek (az első a 2016 októberi állapot):

   

  A videó a munkáról:

   

  2016 március végén találtam rá erre a fára. Azt hittem késő lesz a kiszedése, mert eléggé kibújtak a levelei, de végül haza jött velem. Nagyon szépet hajtott az első évben, így a rettenetesen hosszú hajtásokat vissza kellett vágnom, hogy még dolgozni lehessen majd vele, és ne dobjak ki 1 évet a semmittevésre. 2016 októberében dolgoztam vele először igazán. Akkor kiválogattam a vázágakat, és a visszametszésnek köszönhetően, 1-2 oldalhajtásom is volt. Drótoztam, és elment téli álmot aludni.

  Idén (2017-ben) gyönyörűen kihajtott, szinte felrobbant a fa, így most (május közepén) levelet lehetett metszeni, mert a levelek is teljesen kifejlődtek ("megkeményedtek"). A levélmetszés, és a metszés után a drótokat eltávolítottam, és bármennyire is figyeltem, hogy a drót ne vágjon az ágba, volt ahol nem láttam, mert nem lehetett a fa belsejébe belátni a drót körül lévő apró levelektől. Volt ahol szép apró ízközök voltak, de hagytam néhol kicsit hosszabbat is, ami még nem éri el a 3 centit, de még felépítésben van így ha ősszel újra drótozom, egy kis hajlítással (egyszer vízszintesen, egyszer függőlegesen) azt a távolságot el tudom "csalni".

  Kíváncsian várom, hogy fog fejlődni októberig. Ha így folytatja, akkor július végén, lehet jönnek a vadak újra csemegézni belőle, azaz levélmetszést kap ismét.

  A munkáról készítettem egy előtte - utána képet, és egy videót, amiben óriási meglepetésemre, magyarázom mit csinálok, és miért csinálom. Ez munka közben jött. Nem szoktam ilyen videókat készíteni, mert nem értek hozzá, és ha jól is mondom akkor sem fényezném magam, de mostanában elég sok olyan emberrel beszélgettem, akit érdekelhet a "hogyan is csinálom" videó. Remélem érthető, és látható hogy miről magyarázok éppen.

  A képek (az első a 2016 októberi állapot):

   

  A videó a munkáról:

   

  Ricsinek sok nagy fája van, és megkért minket (Karcsibald, és engem), hogy segítsünk neki az átültetésben.
  Ezzel egybekötve, Karcsibald is hozott irgalmatlan mennyiségű fát, amit át szeretett volna ültetni. Én csak a nagy Somomat vittem, mert mikor 2 éve hazahoztam nem volt időm normálisan visszaszedni. A nagy Sommal kezdtünk. Az alját szedtük vissza, derekasan. Nekem esélyem sem lett volna egyedül megcsinálnom. Hárman megcsináltuk, de előkerült a szúró fűrész , és a láncfűrész is. Vittem egy nagy kézi fűrész, én azzal akartam csinálni, de nem sejtettem mi fogad valójában. :)
  Ricsi fáit is átültettük. A vadkörtét, ami agyagban állt (nem ő tette bele), most rendesen kipucoltuk. Az agyagban a gyökérzet teljesen be volt tömörödve, szinte filces volt. Most fincsi Liadrain, Akadama, és perlit keveréket kapott (ha jól emlékszem). Utána jött a brutálisan nagy tölgy. Iszonyatosan nehéz volt. Ki kellett belőle lapátolni a Liadraint, mert nem bírtuk el. Egy szinttel kisebb ládába raktuk, és kiválasztottuk az elejét, és ehhez igazítva meg is metszette Ricsi.

  Utána jött a nagy Mezei juhar. Bár ő sóderben volt, de sokkal könnyebben vittük be, mint a tőgyet. Vele végül nem csináltunk semmit, mert túl magas lábakon állt, és ha az egyiket visszavágtuk volna, akkor nem tudtuk volna olyan mélyre ültetni, így holnapig elástuk a kavics alá, míg Ricsi nem vesz egy igazán mély ládát, amiben levágás után, még mindig az ültető közegben lesz a levágott rész, így ott újra gyökeresedhet.

  Közben Karcsibald ültetgette a saját fáit. Ahol kellett átbeszéltük a dolgokat. Volt hogy át is metszettük a fát (Som), és kivettünk belőle minden hibát. Átültetett egy Japán juhart Shishigashira, amit lelégbujtott. Óriási gyökerei voltak.
  Most beültetésre került egy tavaly lebujtott Ginkgo is, amit új technikával csinált. A képen látszik, hogy megvastagodott az elszorítás fölött.
  Összegezve a mai napot. Jól haladtunk, mindenki, mindenkinek segített, és a fák is át lettek ültetve. Mire most hazaértem, úgy éreztem, mintha egésznap ástam volna. Mindenem fáj, de rengeteget nevettünk. Köszönöm nektek ezt a napot, és a segítséget.


  © 2019 netisten.hu